Hiperaktivite Bozukluğu

by saathaber

Hiperaktivite Bozukluğu

Anormal derecede aktif olma ya da olağandışı hareketlilik durumuna hiperaktivite bozukluğu denir. Çocukların, bir yerde sabit olarak duramamasına ve dikkatlerini toplamada zorluk yaşamasına neden olan DEHB, çocukların kendilerini kontrol edemedikleri psikolojik bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkar. Bu sorunu yaşayan çocuklar sadece evde değil okulda da birtakım problemler yaşayabilirler.

DEHB’den (dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu) dolayı çocuklar farklı şekillerde hareket edebilirler. DEHB olan çocukların diğer çocuklara göre arkadaş edinmekte zorlanması bu duruma örnek olarak gösterilebilir. DEHB olan çocuklar konsantre olmada zorluk yaşarlar ve olaylar karşısında farklı tepkiler verebilirler. Dikkatleri kolay bir şekilde dağılan bu çocuklar unutkan olurlar. Hayal kurma eğilimi de gösterirler ve eşyalarını kaybedebilirler. Konuşan insanların sözlerini kesme, çok konuşma ve ödevlerini tamamlamakta zorluk yaşama gibi durumlarla da karşılaşılabilir.

Hiperaktivite Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Okul çağında olan çocukların %5’inde görülen bu rahatsızlık tedavi edildiği takdirde, çocukta olumlu gelişmeler olur. Tedavi edilen çocuk sosyal çevreye karşı uyumlu bir hal alır ve adapte olur. Tanı konulduktan sonra DEHB ilaçlı veya ilaçsız olarak tedavi edilir. Çocuğa konuşma terapisi ya da bilişsel davranışçı terapi uygulanabilir. Buna ek olarak ebeveyn eğitimi de oldukça önemlidir. Bu rahatsızlığın tedavisi uzun sürelidir ve DEHB belirtileri azalsa da kendiliğinden iyileşme ya da tamamen geçme gözlemlenmez. Eğer çocuk kendi haline bırakılırsa yetişkinlikte bu sorun tekrar ortaya çıkabilir. Bunun yanında çocuk tedavi edilmezse kişisel gelişimi ve akademik hayatı olumsuz olarak etkilenir. Eğer sizde çocuğunuzda DEHB olduğunu düşünüyorsanız zaman kaybetmeden çocuk psikiyatri uzmanından destek almalısınız.

You may also like

Leave a Comment