Ukrayna’daki savaş, İran nükleer anlaşmasına ilişkin müzakerelerin durmasıyla petrol piyasalarını gergin tutuyor.
Brent petrolü, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının piyasaları gergin tutması ve İran nükleer anlaşmasına ilişkin müzakerelerin durmasıyla dalgalı bir haftanın sonunda dalgalandı.
Londra’da vadeli işlemler Cuma günü %0.7 yükseldi ve bu, bir hafta içinde rekor düzeydeki en büyük dalgalanmayı gören en küçük hareketti. West Texas Intermediate’in işlem aralığı, 2020’de negatife dönmesinden bu yana en geniş oldu.
Petrol, İran nükleer müzakerelerinin Viyana’da durdurulmasının ardından, müzakerelerin ne zaman başlayacağına veya yeniden başlayıp başlamayacağına dair bir gösterge olmaksızın yükseldi. Fiyatlar daha önce, Başkan Vladimir Putin’in Ukrayna ile görüşmelerde “olumlu hareket” not etmesiyle düşmüştü.
Piyasa bu hafta ABD’nin Rus ham petrol ithalatını yasakladığı ve OPEC+’daki bölünmenin işaretleri gibi görünen haberlerle alt üst oldu. Ülkenin Uzak Doğu’dan yapılan son ham petrol ihalesinde alıcı olmamasına rağmen, Rus petrolünün daha geniş çapta dışlandığına dair belirtiler devam ediyor.
Savaştan kaynaklanan serpinti, buğdaydan benzin ve dizel gibi temel yakıtlara kadar emtia piyasalarında dalgalandı ve dünya çapında enflasyonist baskıyı artırdı. Rystad Energy AS, ülkeler Rus petrol ithalatına yaptırım uygulamaya devam ederse, Brent’in bu yaz varil başına 240 dolara yükselebileceğini tahmin etti.
Standard’ın emtia araştırmaları başkanı Paul Horsnell, “Aşırı gün içi oynaklık belki birkaç şey hakkında bir şeyler söylüyor: belirsizlik derecesi, haber akışının doğası, bazı kaotik spot piyasalardan yayılma ve bazı noktalarda nispeten düşük likidite seviyeleri” dedi. Chartered Plc.
Petrol Fiyatları:
- Mayıs vadeli Brent petrolü %0.7 artışla 14:10’da varil başına 110.09 dolara yükseldi. Londrada Küresel gösterge bu hafta yaklaşık %7 düştü
- Nisan teslimatı için West Texas Intermediate, %0,6 artışla 106,68$’a yükseldi
OPEC, varil sıkıntısı olmadığını vurgulamasına rağmen, Rusya’ya yönelik artan cezalar, zaten sıkı bir petrol piyasasının daha da gerileceğine dair korkulara yol açtı. Goldman Sachs Group Inc. gibi bankalar, yalnızca talep yıkımının fiyat artışını durdurabileceğini söylediler.
Ana petrol vadeli işlem sözleşmelerine açık faiz, tüccarların riskten geri çekilmesiyle son günlerde altı yılın en düşük seviyesine geriledi. Oynaklık fırladı ve borsalar marjları artırarak alım ve satım maliyetlerini etkin bir şekilde yükseltti. Brent bu hafta varil başına 139$’a kadar yükseldi ve 105$’a kadar düştü.
BAE Çarşamba günü OPEC+’ı üretimi daha hızlı artırmaya çağırdı, ancak ülkenin enerji bakanı daha sonra bu mesajı yumuşattı. Rusya’yı kilit üye olarak kabul eden kartel, fiyatlardaki artışın arz sıkıntısından ziyade jeopolitik gerilimlerden kaynaklandığını öne sürerek tüketicilerin daha fazla pompalama çağrılarına şimdiye kadar direndi.