Riyad ve Tahran daha önce görüşmelerin gerilimi azaltacağını umduklarını ancak atılım beklentilerini küçümsediklerini söylediler.
Ülkenin üst düzey güvenlik organıyla bağlantılı bir çıkışa göre, İran Suudi Arabistan ile doğrudan görüşmeleri “geçici olarak askıya aldı”.
Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin Cumartesi günü Türkiye’nin Antalya’daki bir diplomatik forumunda yaptığı açıklamada, iki bölgesel rakip arasındaki beşinci tur müzakerelerin Çarşamba günü Bağdat’ta gerçekleştirileceğini duyurdu.
Ancak krallıkla yapılan görüşmelere dikkat çeken İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi’ne (SNSC) bağlı Nournews, Pazar günü yaptığı açıklamada, İran’ın herhangi bir gerekçe göstermeden görüşmeleri tek taraflı olarak askıya aldığını söyledi.
İran dışişleri bakanlığı daha önce birçok kez ülkenin müzakerelere yakında yeniden başlamaya hazır olduğunu söylemişti.
Riyad ve Tahran, görüşmelerin gerilimi azaltacağını umduklarını söylediler, ancak önemli bir atılım beklentilerini küçümsediler.
2016 yılında Suudi Arabistan’ın Tahran’daki büyükelçiliği, önde gelen bir Şii dini liderinin Sünni çoğunluk krallığı tarafından idam edilmesinin ardından protestocular tarafından basıldığında iki ülke diplomatik ilişkilere son verdi.
Riyad, o zamanki ABD Başkanı Donald Trump’ın, ülkenin dünya güçleriyle 2015 yılında imzaladığı nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesinin ardından İran’a yönelik sert yaptırımlara yönelik “azami baskı” kampanyasını destekledi. Ayrıca 2019 yılında petrol tesislerine yönelik büyük bir saldırıdan İran’ı sorumlu tuttu, Tahran’ın bu iddiaları yalanladı.
İki ülke, Suudi liderliğindeki bir koalisyonun 2014’ten bu yana İran bağlantılı Husi hareketine karşı savaştığı Yemen’deki savaşta da karşıt taraflarda yer alıyor.
Ancak Nisan 2020’de Irak’ın başkentinde gerçekleştirilen ilk gizli müzakere turu, potansiyel bir çözülme sinyali verdi. Görüşmeler sadece aylar sonra resmen doğrulandı.
Görüşmeler, İran ve dünya güçlerinin, resmi olarak Kapsamlı Ortak Eylem Planı (JCPOA) olarak bilinen nükleer anlaşmayı restore etmek amacıyla Viyana’da tekrar oturmasıyla gerçekleşti. 11 aydan uzun bir süre sonra, Avusturya başkentindeki müzakerelerin artık bitiş çizgisine yaklaştığı düşünülüyor.