Ayasofya Ne Zaman Kuruldu?

by saathaber

Ayasofya Ne Zaman Kuruldu?

İstanbul’un gözdesi Ayasofya Cami’de 86 yıllık zamandan sonra ilk defa ezanlar okundu cemaat namaza durdu. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, geçtiğimiz günlerde Ayasofya Camisinde Diyanet İşleri Başkanlığı devreye girerek tekrar cami statüsüne kavuştu. Peki, Ayasofya ne zaman kuruldu? Gezilecek yerler içerisinde olan Ayasofya kaç yılında inşaası yapıldı, Hangi dönemde müze oldu? Bizans İmparatoru I. Justinianus 532 ve 537 senelerinde, İstanbul’da tarih olan yarımadasında köhne şehir merkezini bazilika planlanmış,  patrik katedrali olarak ta inşası yapılan İstanbul’un fethinden sonra camiye dönüştüren Ayasofya’yla alakalı detaylar.

Ayasofya ne zaman kuruldu? Gezilecek yerler içerisinde baş sırada yer alan Ayasofya ne zaman müze olduğu araştırılıyor. 1453 ve 1934 arası camii öncesinde 916 yıl kilise olarak, kullanılmış. Ayasofya İstanbul zaferinin simgelerindedir. 86 yıllık ayrılıktan sonra ibadete açılmış olan Ayasofya Cami’ de ilk Cuma namazı cuma namazı kılındı. 1453 senesinde İstanbul, Osmanlıların fethetmesiyle sonrasında Fatih Sultan Mehmet’in camiye dönüştürmesiyle bugünlere kadar geldi.

Ayasofya’ nın Tarihi

Ayasofya Camii, İmparator Constantinos ’un (324–337) oğlu imparator Constantios (337–361) tarafından 360 yılında yaptırılmıştır. Bu kilise bazilikal planlı ve ahşap çatılıdır. Kilise (404) tarihinde o dönemin İmparatoru Arcadios’a karşı, çıkmış olan halkın ayaklanmasıyla kısmen yakılmış ve harap olmuştur. II. Kilise II II. Theodosios İmparator. 408–450 Mimar Ruffinos ile 415 tarihinde inşası yapılmıştır. Bu yapının bazilikal planı, çatısı ahşap, Beş nefli üç kapılı girişi anıtsal yapıdır. II. Ayasofya İmparatorluğu Iustinianos 527 ile 565 arasında aleyhine 532 yıllarında başlayıp o tarihte Nika halkın ayaklanmasıyla da adlandırılan isyanın sonucunda yıkılmış ve de yanmıştır.

Bugün Ayasofya’da İmparator Iustinianos’ inin tarafından dönemin önemli iki mimarı,  Miletos’lu  “Milet” Isidoros ve Tralles “Aydın” Anthemios için yaptırılmış olup gezilecek yerler listesinin en önemli mimari esesi olan Ayasofya’nın yapımına 23.02.532 yılında başlanmıştır.  Bin ustanın ve 10.000 işçinin 5 yılda tamamladığı yerin 27 /12/ 537 tarihinde ibadete açılması sağlanmıştır. Ayasofya VI. yüzyılda yapılmış olan orijinal tavanı mozaikleri geometrik ve de bitkisel motifleri olan günümüzde taşınmıştır. Ayasofya ne zaman kuruldu? Sorusu tarihin geçmiş kalıntıları ile karşımıza bu şekilde çıkar. Sitemizden bu konuda bilgi alabilirsiniz.

You may also like

Leave a Comment