Freze Ne İşe Yarar?

by saathaber

Freze Ne İşe Yarar?

Frezeler endüstriyel talaşlı üretimde kullanılan bir tezgâh çeşidine verilen makine ögelerindendir. 19.yüzyılın sonlarında yeni yeni hayatımızda yer almaya başlayan freze makinesi çeşitleri gelişen teknoloji ile birlikte çok daha gelişmiş bir görünüm ve yapıya kavuşsun. Gelişen son teknoloji ile birlikte çok daha hassasiyet ve titizlikle freze makinesi üretilmeye başlanmıştır.

Ürünlerin şekillendirilmesinde önemli bir yere sahip olan frezeler ve burçlar kendi etrafında dönen kesici bir takım aracılığı ile iş parçasından talaş kaldırarak şekillendirir. Şekillendirme derken bu sadece kesip şekil verme olarak algılanmamalıdır. Delmeden tutun da, yüzey işlemeye varana kadar kullanılan frezeler özellikle metal ve metal alaşımlarının üretilmesinde kullanılır. Her türlü metalin şekillendirilmesinde frezeler kullanılır.

Freze Tezgâhının Avantajları Nelerdir?

Freze tezgâhları kesici takım hareketleriyle talaş kaldırabilme özelliğine sahiptir. Bu hareket yeteneği torna tezgâhında gerçekleştirilemeyen ve eksenel olmayan yüzeylerin ya da kot farklarının rahatça gerçekleştirilmesine imkân tanır. Freze tezgâhını torna tezgâhından ayıran farklardan biri de iş parçasının dönüp dönmemesidir.

Rulmanlar ve frezeler otomotiv sanayiinden tutun da beyaz eşya sektörüne kadar hayatın her alanında kullanılan ve olmazsa olmazı olan ürünlerdir. Freze tezgâhlarının en hafiften ağır sanayide kullanılan türlerine göre çeşitleri bulunur.  Planya tipi freze tezgâhları en ağır sanayi işlerinde kullanılır. İmalat ve gövde tipleri ise, seri üretim tesislerinde sıklıkla kullanılır. Sütunlu ve konsollu freze tezgâhı kendi içinde yeniden sınıflara ayrılır.

You may also like

Leave a Comment