Altın Sürekli Yükselir mi?

by saathaber

Altın Sürekli Yükselir mi?

Altının ons fiyatında sürekli bir yükseliş hareketi olmamaktadır. Aynı şekilde fiyatta spekülatif hareketler yaşansa da spekülasyon yapılabilecek bir enstrüman olarak belirtilmesi yanlış olacaktır. Anlık Altın dalgalanmaların olması normaldir. Fakat bir hisse senedinde olduğu gibi fiyatının kısa sürede katlanacağı düşüncesi ile alım yapılması doğru değildir.

Altın, bir tür ‘savunma enstrümanı’ düşüncesi ile yatırım yapılmalıdır. Para biriminin enflasyon karşısında erimesine karşı bir korunma çeşidi olarak görülebilir. Dünyanın en büyük fonlarının altın talebi, merkez bankalarının anlık altın toplaması, emeklilik fonlarının portföy çeşitlendirmesi için altın alması altına olan ilgiyi her zaman etkin olarak kullanmıştır.

 Halkımız İçin Altın Ne İfade Ediyor?

Türk halkı, ağırlıklı olarak gram altın üzerinden alım yaparak yatırım yapmaktadır. Altını ziynet eşyası olarak gören halkımız, Uzun dönemde elinde tuttuğu, değerini koruyan altını gelecek yıllar için teminat olarak kabul etmektedir. Bu nedenle de altın talebi sürekli devam eden bir niteliğe sahip olmuştur,

Altın alanların uzun dönem beklemesi halinde getirileri her zaman olmuştur.

Zira uzun dönemde karşılaştırmalar yapıldığında yatırım araçları içerisinde gram altın hep en önde yerini korumuştur. Öte yandan ons fiyatı dolar ile işlem gören altın yurtiçi piyasada TL ile alınıp satılmaktadır. Dolayısıyla dolar kurundaki yükselişler de altın fiyatının TL bazında artmasına neden olmaktadır.

Anlık Altın son 20 yılda sadece 2013 yıl içerisinde gerilemiştir. Fiyatlardaki en büyük yükselişler 2001 ve 2021 yıllarında olmuştur. 2001’de yüzde 119 oranında artarken 2021’deki artış oranı yüzde 74 bulmuş ancak, Son 3 yıldır her yıl yüzde 30’un üzerinde yükselirken 2022 Yılbaşından bu yana yüzde 32.3 değer kazandırmayı başarmıştır.

 

You may also like

Leave a Comment