ABD’nin Yaptırım Kararı Kalkıyor mu?

by saathaber

ABD’nin Yaptırım Kararı Kalkıyor mu?

Bilindiği üzere ABD Çin’in büyük şirketleri arasında bulanan teknoloji devi olan Huawei’ye bir takım kısıtlamalar getirmiştir.  Huawei yaptırımı, ABD’nin yapmış olduğu kısıtlama dolayısıyla pek çok cihazda Google uygulamalarının kullanılamamasına kadar varan sorunları ortaya çıkarmış ve süresiz olarak boykot etmiştir.  Dünyanın önde gelen teknoloji üreticilerinden Huawei, bir süredir ABD-Çin arasındaki ticaret savaşlarının da etkisiyle bir dizi engellemeyle karşı karşıya kalarak ürettikleri teknolojik cihazların satışında dünya piyasalarında gerileme olmasına neden olmuştur.

Ancak yaşanan son gelişmeler, ABD’nin Huawei yaptırımlarının hafifleteceğinin sinyallerini vermektedir. ABD hükümeti, başta Huawei’nin de dahil olduğu kara listedeki teknoloji şirketleriyle özellikle teknolojilerin paylaşımı üzerindeki kısıtlamaları gevşetme kararı alarak teknolojik olarak satılan ürünlerde ekonomik olarak rahatlamasını sağlamak isteyecektir. Bu kararın alınmasında Çin’in teknolojide çok daha ileri bir noktaya gitmesi ve ABD’nin de bu kapsamda uluslararası standartları belirlemedeki liderliğini sürdürme kararı açıkça böyle bir hamlede tavrının ne kadar net olduğunu göstermektedir.

Teknoloji Haberleri

Son dakika teknoloji haberleri içinde yayınlanan habere göre ABD Ticaret Bakanlığı, kara listede bulunan şirketlerin ABD yapımı teknolojilere erişmesine izin verecek bazı sözde yeni “standartlar” araştırma izni vermiştir. Açıklanan Bildiri, ABD’li firmaların bu tür süreçler sırasında Huawei dahil yaptırıma tâbi taraflarla bir teknolojiyi paylaşmadan önce lisansı güvence altına almasının gerekip gerekmediğine ilişkin bir metin yayınlanarak güvenliği tamamen kontrol altına almak istemiştir. Ancak bu kararın detayları henüz tam olarak belli değil ve gelecek haftalarda netleşmesi ve bildirilmesi beklenmektedir.

KAYNAK: Haber Yıldızı

You may also like

Leave a Comment